Voor organisaties

Organisatie ontwikkeling

Groei met elkaar van inefficiënt en destructief naar gezond en gewenst gedrag

Sleutel tot succes

Jullie missie, jullie DNA

Jouw organisatie heeft een missie, de reden waarom er ooit gestart is met de onderneming. Je wil een rol van betekenis spelen voor klanten, medewerkers en de gemeenschap waarin je actief bent. Dit zit in jullie DNA. Maar toch is er en nog een onvervuld verlangen, een ambitie die je graag wil realiseren. Of er is iets wat niet lekker loopt.  Door allerlei omstandigheden lijkt het of jullie van de missie zijn afgedreven. Deze tijd vraagt veel. Jullie staan voortdurend onder druk. Je voelt: er zit meer in dan we er nu uithalen, we kunnen onze impact vergroten. Hoe kom je met elkaar in de juiste beweging en verwezenlijk je op een duurzame manier dat waar je ten diepste voor gaat en staat?

Alle sleutels tot succes zijn al aanwezig in jouw organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat jullie heel veel zelf kunnen. Wij brengen op verschillende lagen in welke interventies er nodig zijn. Met dit traject activeer je de krachtcentrale binnen je eigen bedrijf. Geen onnodig heftige top down programma’s. Geen quick fix of korte energie boost, maar een impactvol traject dat precies die duurzame transitie creëert die nodig is.

Wat is het doel van jouw organisatie

Resultaat

In dit traject bereik je de volgende resultaten:

Je creëert meer helderheid op de missie van de organisatie

Je stelt met elkaar doelen waarmee je het verwezenlijken van de missie garandeert.

Door real-life coaching ga je in de dagelijkse praktijk ervaren hoe het ook kan.

Je versterkt het (zelf)vertrouwen, de veerkracht en energie binnen het bedrijf.

Je ontdekt hoe je met elkaar doorbraken creëert en leert hoe je dit ook in de toekomst zelf kunt blijven doen.

Je weet elkaar te inspireren en motiveren om steeds weer het beste uit jezelf te halen.

Leren, evalueren, fouten maken en successen halen wordt normaal in jouw organisatie.

Je weet op welke manier je het verschil kunt maken en hebt meer impact op jouw klanten en de wereld om je heen.

Het ziekteverzuim gaat omlaag en de verkracht van de organisatie stijgt.

Je wordt wendbaar en flexibel als organisatie. Wat de toekomst je ook brengt je weet met elkaar naar de beste oplossingen te navigeren.

Jullie krijgen nog meer lol in je werk, medewerkers werken niet meer alleen in je bedrijf, ze voelen zich mede-eigenaar en gedragen zich ook zo.

Je wordt onweerstaanbaar voor klanten, partners en voor toekomstige collega’s.

Je bent succesvoller en gelukkiger als bedrijf.

Verandering

Aanpak

Midden in het hart van de gewenste verandering maken we met elkaar de grootste impact. Daarom loop ik een tijdje met jouw organisatie mee.

We nemen het hele systeem onder de loep en doorgronden wat blokkeert en waar het accelaratie vermogen zit. We werken van missie en strategie naar resultaat. Op sleutelmomenten spiegel ik jou en jouw team wat er speelt en krijg je direct handvatten om te acteren. Zo groeit het zelf-reflectief en -realiserend vermogen en groei je met elkaar van inefficiënt en destructief naar gezond en gewenst gedrag. Omdat elke organisatie uniek is, is de invulling van het traject altijd op maat gemaakt.

Organisatie ontwikkeling

Hoe werkt het?

In mijn trajecten komen de volgende onderdelen vaak terug:

1. Onderzoek:

In deze fase duiken we dieper in jullie ontwikkelvraag. Welke patronen en verhalen leven er? Er zit al zoveel wijsheid in jouw organisatie. Als je dit weet aan te boren ontstaat er een vliegwieleffect. We delven het goud uit het oude, de wijsheid van het nu en het potentieel van de toekomst op.

Dit doen we door:

  • Participatief onderzoek, we lopen een aantal dagen mee op de werkvloer en observeren welke patronen er zichtbaar worden.
  • Kwantitatief onderzoek, we analyseren welke metingen er intern al gedaan zijn (medewerker tevredenheid, klanttevredenheid) en we voeren we een digitale quick scan uit onder medewerkers en stakeholders.
  • Kwalitatief onderzoek, we voeren interviews met sleutelfiguren (medewerkers, klanten, aandeelhouders) om de verborgen patronen en het ontwikkelpotentieel naar boven te halen. Door de manier van vragenstellen hebben deze gesprekken al een eerste effect.

2. Dialoog met organisatie:

De uitkomsten van deze onderzoeken wordt gedeeld met management en medewerkers. In verschillende sessies gaan we in dialoog. Met elkaar geven bepalen we welke issues er spelen op welke bestaanslaag van de organisatie en geven we een nieuwe boost aan de missie en waarden. Dit vormt de basis voor wat de focus van het ontwikkeltraject opgepakt gaat worden.

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het bedrijf organiseren we blikopener bijeenkomsten, hackatons of kampvuurgesprekken. Vragen die centraal staan zijn: waar zijn we trots op en moet behouden blijven, wat dient niet meer en willen we kwijt, wat willen we verder versterken en welke consequenties heeft dit voor ons gedrag.

Deze dialoogsessies zullen regelmatig plaatsvinden. De deelnemers vormen de change-agents van de organisatie. Zij vormen het begin van het ripple effect: een golf van positieve verandering wordt voelbaar in jouw organisatie

3. Invulling van de veranderaanpak:

Nu de focus van het traject helder is, wordt ook duidelijk welke issues erdoor wie opgepakt worden. De meest duurzame veranderingen komen van binnenuit. Jullie hebben alles in huis om dat waar je naar verlangt te verwezenlijken. Insteek is daarom om zo veel en dicht mogelijk bij de business en dagelijkse praktijk te blijven met de eigen mensen als krachtcentrale van de verandering.

4. Transitie:

Het is tijd om ongewenste patronen echt te doorbreken en nieuwe te ontwikkelen in de dynamiek van de dagelijkse werkelijkheid. We staan je bij totdat iedereen weet wat er moet gebeuren, hoe het moet gebeuren en men het ook echt doet. Mochten er capaciteit of competenties missen, dan staat er een netwerk van experts klaar om skills binnen de organisatie verder te helpen ontwikkelen. Ik werk hiervoor samen met professionals uit diverse vakgebieden (o.a. Finance, HR, Juridische zaken, Productmanagement, Communicatie & Marketing & Procesmanagement). Allemaal bewuste leiders die als missie hebben om duurzame transities te verwezenlijken.

5. Borging:

Individuele- en team-coaching kunnen net de extra boost geven en het transitieproces versnellen. Persoonlijke groei werkt cummulatief binnen het team en de organisatie en vormen daarom een vast onderdeel van het ontwikkeltraject. En om het leervermogen te vergroten worden er regelmatig intervisie bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is het belangrijk om successen te blijven vieren en met elkaar nieuwe rituelen te bouwen.

6. Consultancy:

Soms is een uitgebreid ontwikkeltraject niet nodig. Veel gaat er goed maar je hebt even een spiegel nodig om te achterhalen wat nu de kern van een issue is. Daarvoor is een reality check het juiste middel. Ik loop een korte periode mee met sleutelfiguren uit jouw organisatie, ik observeer een aantal bijeenkomsten, en doe wat onderzoek, op basis waarvan ik een helder en duidelijk beeld schets van de issues die er spelen. Vervolgens geef ik een aantal perspectieven die de motor kunnen zijn om de gewenste transitie in beweging te zetten. De uitvoering pakken jullie verder zelf op.

Alle sleutels tot succes zijn al aanwezig in jouw organisatie

Contact

Zijn wij een match?

Wil jij ontdekken of wij een goede match zijn om jouw volledige potentieel te ontsluiten? We gaan gelijk de diepte in zodat je direct ervaart wat het traject voor je kan betekenen.