Boomers stop met mopperen

‘Jeetje, wat ben jij een boomer.’ Dat is een opmerking die ik pas naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Ik deed een mastermind met een groep gen z-ers over hun toekomst en wilde hen een filmpje laten zien toen mijn laptop niet startte. Na 3 keer hetzelfde proberen, het rotding aan en uitzetten terwijl ik door probeerde te praten om de gang erin te houden, kon eentje zich niet meer inhouden en flapte deze opmerking eruit. Binnen een paar handelingen had ze het ding aan de praat.

I love them

Generatie Z, er wordt veel over hen gemopperd en geoordeeld, maar: I love them. En dat zouden we allemaal moeten doen. Ze bestormen de arbeidsmarkt en ze hebben veel te brengen.

Wat wij als ‘boomers’ van hen kunnen leren?

Innovatie

  • Deze generatie heeft het vermogen zich snel aan te kunnen passen aan nieuwe technologieën en veranderende omstandigheden. Ze omarmen techniek en verandering, leren snel en zijn innovatief. Ze gebruiken graag hun creativiteit om nieuwe oplossingen te bedenken.

Diversiteit en inclusie

  • Diversiteit en inclusie is vanzelfsprekend voor hen. Terwijl het voor de bedrijven waarin zij werken vaak nog een worsteling is zijn zij het gewend om met mensen van verschillende culturen, achtergronden en voorkeuren op te groeien. Niet oordelen en openheid is hun tweede natuur. Deze generatie leiders kunnen de rolmodellen zijn in hoe je een inclusieve cultuur ontwikkelt waarin iedereen zich thuis voelt.

Zone of Genius

  • Voor deze generatie ligt er meer nadruk op talent. Er wordt er veel meer ingezoomd op wat is jouw zone of genius? Daar waar je unieke talenten, passies en creativiteit samenkomen ben je in staat om op een uitzonderlijke manier waarde toe te voegen. Want dat is wat deze generatie wil. Zinvol werk doen waar zij diepe voldoening en vervulling door ervaren. Ze willen geen tijd verspillen aan zaken die ze niet nuttig vinden. Ze zijn zich er op jonge leeftijd al bewust dat dit leven een deadline heeft.

 Masterminds

  • Gen Z is het gewend om de antwoorden op hun vragen zelf te vinden. Ze staan graag aan het stuur van hun eigen ontwikkeling. Voor complexere dilemma’s en uit de behoefte zich te blijven ontwikkelen zoeken ze de antwoorden graag met elkaar. Ze kennen de kracht van samenwerken en komen tot uitzonderlijke inzichten door met elkaar te sparren in masterminds, hackatons of denktanks.

Krappe arbeidsmarkt

  • Ze willen alles uit het leven halen en weten dat een talentvolle medewerker onvervangbaar en waardevol is. De wereld ligt aan hun voeten en is kleiner dan ooit. Dit zijn de digitale nomads. Ze zijn gecommitteerd aan hun opdracht, niet aan de plek waar ze deze uitoefenen. Deze generatie verwacht hybride te kunnen werken, iets wat voor iedereen gezond is. Ze willen flexibiliteit in werktijden. Kantoren worden meer plekken om elkaar te ontmoeten, te socializen en te brainstormen. Thuis en op andere locaties werkt met om productief te kunnen zijn.

We kunnen mopperen op deze generatie, of we kunnen de kracht in hen zien en het potentieel benutten door naast ze te gaan staan en lekker met ze samen te werken. Dan kunnen er nog mooie dingen gaan gebeuren.

 

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!