Het is te makkelijk om Generatie Z te veroordelen

Ontsluit de kracht van de generaties binnen jouw organisatie

 

Wist je dat in 2040 bijna 50% van de Nederlandse beroepsbevolking 65 jaar of ouder is? Dit noemt het CBS ook wel de grijze druk. Met vijf generaties die voor het eerst in de geschiedenis zij aan zij werken, staan we voor unieke uitdagingen en kansen. Die moet je benutten want de krapte op de arbeidsmarkt stijgt.

Kracht benutten

Hoe ontsluit je de kracht van de verschillende generaties binnen jouw organisatie? Hoe gaan deze generaties elkaar versterken? Hoe zorg je ervoor dat je de leukste werkgever blijft voor deze generaties? Het antwoord ligt in het bouwen van bruggen en het empoweren van de leiders van vandaag en morgen. Samen heb je de kloof tussen generaties te overbruggen, zodat je de kracht kunt benutten en een cultuur van inclusiviteit creëert.

Hard nodig

Ik coach executives en hun teams die de druk op de arbeidsmarkt nu al voelen. Ze vertellen me regelmatig hoe lastig het is om GeneratieZ te werven en als ze eenmaal binnen zijn, ook te blijven boeien en binden. Maar het is te makkelijk om GeneratieZ te veroordelen. Ze zijn net als ieder ander gevormd door de tijd waarin ze geboren zijn. Je kunt op hen afgeven of je kunt zoeken naar hun superpowers. Want die hebben zij. En heel eerlijk…Je zult wel moeten want je hebt deze leiders hartstikke hard nodig, vandaag en in de toekomst.

Liefdevolle spiegel

Daarnaast coach ik steeds meer jonge leiders. GeneratieZ-ers die vol energie en ambitie bedrijven binnen wandelen en binnen de kortste keren tegen allerlei muren aanlopen. Natuurlijk hou ik ook de jonge leiders regelmatig een liefdevolle maar stevige spiegel voor. Je kunt niet zomaar bij de eerste tegenslag afhaken. Het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, veerkracht en inzicht in structuren en patronen is wat zij nodig hebben. Maar er is nog meer te doen en dat is een verantwoordelijkheid die je met elkaar hebt te nemen.

Mijn tips?

Tip 1: Laat je ook eens inspireren door de superpowers van Generatie Z. Ze dagen uit om slimmer te werken en effectiever te communiceren. Ze zijn gewend te innoveren in een hoog tempo. Ze zijn flexibel. Accountability is belangrijk voor hen. En ze willen graag leren en blijven ontwikkelen.

Tip 2: Binnen jouw organisatie loopt er een bom aan wijsheid in de vorm van oudere generaties rond, die met hun ervaring en achtergrond juist de jongere generaties op weg kunnen helpen.

Dit vraagt nieuwe manieren van samenwerken en teamontwikkeling. Hoe je dit doet? Ik vertel je er graag meer over. Stuur me een mail en ik geef je een aantal sleutels.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!