‘Generatie Z?

Je kan beter zeggen generatie Eis!’

‘Waarom stellen ze toch van die irreële eisen? Van de week had ik een gesprek met een van mijn junior leidinggevenden. Leuke slimme vrouw echt eentje met potentie, maar ze is al 3 keer ziek geweest dit jaar en nu vraagt ze mij om een salarisverhoging. Ze is 26 en net anderhalf jaar binnen! Dat is toch niet normaal. Laat ze gewoon lekker eerst zichzelf bewijzen en dan gaan we het wel over haar salaris hebben!’.

Binnenhouden

Naast me liep een directeur van een mooi bedrijf. Hij heeft net als veel van zijn collega’s moeite om goed personeel te vinden. Vooral het binnen houden van frisse jonge collega’s blijkt lastig te zijn.

‘Hoe heb je gereageerd op haar?’ vroeg ik. Even was hij stil, zijn pas vertraagde. ‘Niet zo goed denk ik…. Ik weet dat ik haar 1000 vragen had kunnen stellen, maar ik ben tegen haar uitgevallen. Ik begreep van HR dat ze daar nog een half uur heeft zitten uithuilen.’

Laagje dieper

Terwijl we verder over de hei wandelden probeerde hij met allerlei logische redenen een goede verklaring te geven voor zijn boosheid en zijn gedrag. Maar zijn echte issue ligt natuurlijk een laagje dieper. Hij vertelt me over de grote investeringen die hij onlangs heeft gedaan, de hoge energie kosten en een aantal klanten dat moeite heeft met het betalen van hun rekening. ‘Als ook mijn salariskosten nu stijgen dan wordt het allemaal wel heel erg puzzelen. Mijn bedrijf staat onder druk en ik daarom ook.’

Beschermen

‘En heb je dat met deze collega gedeeld? Weet zij hoe de vlag ervoor hangt?’ ‘Nee’, was zijn antwoord, ‘Ik wil haar niet belasten met deze informatie, ik wil dat ze zich geen zorgen maakt en gewoon doet waar ze zo goed in is, dat heb ik nu juist nodig.’Het hartstikke lief van je dat je haar wil beschermen, maar je bereikt precies het tegenovergestelde.

Misschien is het tijd voor een goed gesprek waarin je deelt wat je mij vertelde. Zo laat je zien dat je haar serieus neemt en maak je haar medeverantwoordelijk voor het resultaat.

 

Onvrede

Dat is namelijk precies wat de meeste jonge leiders willen. Je mag haar best vertellen hoe belangrijk ze voor jou en het bedrijf is. En dan kan je haar ook gelijk vragen waarom ze dit jaar al drie keer ziek is geweest. Misschien speelt er iets in haar privé situatie, maar het kan ook zijn dat er iets anders speelt. Mentale problemen spelen veel bij deze generatie, en het mooie is, ze praten er ook openlijk over. Dus ga het gesprek aan en wees open.  Vaak is de vraag naar een hoger salaris een uiting van onvrede. Uiteindelijk gaat het de jonge leiders niet om geld. Ze willen graag van betekenis zijn en het verschil maken. Maar dan moet je ze wel vertellen dat ze dat doen.

 

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!