Iedereen de baas, zelfsturende organisaties die werken
Generatie Z bestormt de arbeidsmarkt en krijgt steeds meer leidinggevende posities. Met hun komst waait er een nieuwe wind die hoognodig is. Er is behoefte aan zuiverheid en puurheid. Er ontstaan nieuwe bedrijven waar transparante bedrijfsvoering, gelijkwaardigheid en zelfsturing vanzelfsprekend is.
Medewerkers aan het stuur
De medewerkers staan er aan het stuur van hun eigen ontwikkeling en aan die van hun organisatie. Er is geen hiërarchie. Ze gebruiken hun kwaliteiten en talenten. Hun potentieel wordt niet als bedreiging gezien, maar samen creëren ze een omgeving waarin zij zich volledig kunnen ontwikkelen.
Wanneer iemand iets pittigs meemaakt in het leven, is er steun en begrip, en degene met kinderen nemen de ruimte om ze te kunnen brengen of halen naar school. Ze hoeven nooit een voorstelling, verjaardagsfeestje of gesprek met de juf te missen. Sporten overdag omdat het goed weer is? Even eruit en op vakantie? Er is geen vast aantal vakantiedagen. Ze kiezen zelf wanneer zij werken en wanneer zij behoefte hebben aan vrije tijd. En het mooie is: het aantal vakantie dagen dat een medewerker opneemt is niet schrikbarend hoog.
Met elkaar bepalen zij hun eigen salaris. De jaarlijkse verhogingen liggen onder het landelijke gemiddelde. Waar je werkt bepaal je zelf. Deze bedrijven zijn niet bang voor digital nomads, ze maken de lifestyle juist mogelijk voor hun medewerkers. Hun kantoren zijn erop ingericht om elkaar te ontmoeten, te socializen en te brainstormen. Men realiseert zich dat een talentvolle medewerker onvervangbaar is en dat je ervoor moet zorgen dat er geen enkele reden is om het geluk ergens anders te zoeken.
Klinkt dit ongeloofwaaardig?
Dat vinden veel van mijn klanten binnen de grote corporates ook… Maar echt… ze bestaan. Een van mijn leukste klanten werkt al jaren zo. Ik coach hen al lange tijd individueel en sinds anderhalf jaar ook als team.
Hoogste omzet
Toen de directeur een sabbatical nam werd hij niet vervangen. Zijn taken werden door verschillende collega’s overgenomen. In het begin vonden ze het spannend en was het zoeken. Maar na een jaar mogen ze mega trots zijn. De medewerker en klanttevredenheid is enorm hoog, het ziekteverzuim is laag. Zelfs in een moeilijke markt trekken ze veel nieuwe medewerkers aan en het verloop is laag. Het is een bedrijf waar Generatie Z graag voor werkt. En het allermooiste: afgelopen jaar hebben ze de hoogste omzet gedraaid in de historie van het bedrijf.
Hoe dan?
Voor mij is dit een voorbeeld van hoe het ook kan. Hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? Er zijn 10 sleutels tot succes die ik heb kunnen ontdekken:
10 sleutels tot succes
- Ze zijn 10 jaar geleden opgericht met een heldere missie, die ze niet alleen bedacht hebben maar ook echt leven. Ze weten wat hun DNA is en zijn hier trouw aan.
- Ze hebben een duidelijke strategie, een stip aan de horizon voor de lange termijn. Hiermee bepalen ze hun koers en kunnen ze flexibel navigeren en inspelen op de ontwikkelingen in de markt.
- De doelen die ze stellen zijn helder, haalbaar en voor iedereen inzichtelijk. Ze hebben allerlei processen ingericht om hun voortgang te monitoren. De resultaten en cijfers worden met iedereen gedeeld en besproken.
- Ze zijn enorm ambitieus maar focussen niet alleen op wat er nog moet gebeuren. Ze hebben ook oog voor de resultaten die ze bereikt hebben. Ze organiseren regelmatig een goed feestje om hun successen te vieren.
- Ze hebben geen functioneringsgesprekken. Er wordt bewust gelegenheid gecreëerd om elkaar feedback te geven en de groei en ontwikkeling te bespreken. En daarnaast zijn ze zo open met elkaar dat gedrag regelmatig onderwerp van gesprek is.
- Als iemand een innovatief idee heeft wordt er een plan geschreven dat besproken wordt in de vergadering met collega’s. Vervolgens wordt een team met enthousiastelingen gevormd dat samen aan de slag gaat om het plan te verwezenlijken. Dit doen zij niet alleen intern maar ook in projecten samen met klanten. Zo is er ruimte voor innovatie en creativiteit.
- Ze voelen en nemen hun maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid. Ze zijn zich bewust van hun ecologische footprint en impact en vertalen dit in hun bedrijfsvoering maar ook in praktische zaken. Medewerkers worden bijvoorbeeld gestimuleerd met de fiets te komen daarom is er een uitgebreid fietsplan, degene die een auto nodig hebben rijden elektrisch.
- Werk-privé balans vinden zij gewoon belangrijk. Iedereen is regisseur van zijn eigen agenda.
- Ze werken in multidisciplinaire zelforganiserende teams waarin een productieve sfeer heerst en iedereen zich voelt en gedraagt als eigenaar van de zaak.
- Ze zijn niet bang om hulp in te schakelen waar zij de skills zelf missen. Voor hen is het vanzelfsprekend zich te laten door een goede coach die het potentieel in de mensen en de organisatie ziet en naar boven haalt;>
Wil je weten om welk bedrijf het gaat? IvyGlobal.eu.